Zorgorganisatie Norschoten verkozen tot Nachtwerkgever van het Jaar 2015

In het kader van 1 mei, internationale Dag van de Arbeid, organiseert Déhora Consultancy Group al enkele jaren in de daaraan voorafgaande nacht de “Nacht van de Arbeid”. Het doel van deze nacht is om meer aandacht te vragen voor nachtarbeid en om nachtwerkers in het zonnetje te zetten.

In het kader van deze bijzondere nacht is de ‘Nachtwerkgever van het Jaar’-verkiezing gehouden. Medewerkers konden werkgevers nomineren die op een bijzondere manier aandacht besteden aan nachtarbeid. De genomineerde organisaties werden ondervraagd door een deskundige jury die verschillende criteria hanteerde om tot een gedegen keuze te komen. Denk hierbij aan het voeren van een duidelijk HR beleid met betrekking tot nachtarbeid, het nemen van veiligheidsmaatregelen voor nachtwerkers, het faciliteren van voorlichting over nachtdiensten, de totstandkoming van de roosters en rekening houden met de levensfase van medewerkers.

De Barneveldse zorgorganisatie Norschoten is verkozen tot Nachtwerkgever van het Jaar 2015. Norschoten heeft ongeveer 600 medewerkers, waarvan er 200 meedraaien in de nachtdiensten op de verschillende locaties met intensieve woonzorg en een hospice. Opvallend positief in de aanpak van nachtarbeid door Norschoten zijn volgens de jury: kleinschaligheid, voorkomen van onnodig nachtwerk, veel invloed van medewerkers op de manier waarop het nachtwerk voor hen persoonlijk wordt gepland en goede en veilige voorzieningen voor de dienstdoende medewerkers.

Heel bijzonder is de innovatieve toepassing van nieuwe technieken om het aantal nachtdiensten te verminderen. Diverse locaties kunnen vanaf 1 plaats worden uitgeluisterd, zodat eventuele problemen met cliënten kunnen worden opgevolgd. Op de nieuw opgeleverde locaties in Elspeet en Kootwijkerbroek wordt gewerkt met slimme sensoren en camera’s op de kamers van de cliënten, gekoppeld aan een alarmeringssysteem. De dienstdoende medewerkers hebben via beeldscherm of zelfs de smartphone zicht op de verschillende kamers. Naast een kwalitatieve impuls aan de zorg levert dit een efficiëntere personele inzet op, waarmee investeringen kunnen worden terugverdiend.

Tijdens de Nacht van de Arbeid bezochten medewerkers van Déhora Norschoten om de bokaal en de oorkonde uit te reiken. Norschoten mag een jaar lang de titel Nachtwerkgever van het Jaar dragen en de nachtarbeiders werden door Déhora en Norschoten verrast met bloemen en een gezonde snack.

Over de Nacht van de Arbeid

Nachtarbeid vindt in Nederland op grote schaal in verschillende sectoren plaats. Nachtarbeid is nodig om bij te kunnen dragen aan het welzijn van onze maatschappij en om de continuïteit van organisaties te kunnen waarborgen. Nachtwerk is echter niet iets vanzelfsprekends: mensen die ’s nachts werken, hebben vaak met verschillende fysieke en sociale uitdagingen te maken. Deze uitdagingen worden helaas niet altijd onderkend. Om dit meer onder de aandacht te krijgen, organiseert Déhora jaarlijks de Nacht van de Arbeid. In aanloop naar de Nacht van de Arbeid lopen consultants van Déhora ook zelf een nachtdienst mee en wordt de verkiezing Nachtwerkgever van het Jaar gehouden. Ga voor meer informatie naar www.nachtvandearbeid.nl.

Deel dit: