Nachtster van de maand september : Mira de Vor-Vavrikova

 Iedere maand verkiezen wij een NachtSTER van de maand. Op deze manier willen wij extra aandacht besteden aan het nachtwerken. De NachtSTER van de maand September is Mira de Vor-Vavrikova. Haar collega, Anna Kromhout, heeft haar genomineerd. Als nachtzuster zorgt Mira namelijk altijd liefdevol voor de bewoners en ze zorgt dat alles is voorbereid voor de dagdienst. Op deze manier zorgt ze voor een rustige en prettige sfeer voor de bewoners en haar collega’s van Florence, huis Westhoff Rijswijk, afdeling Marsman.

fot-mira_nacht-2Hoe ziet je rooster als nachtzuster er uit?
Meestal werk ik tussen de vijf en zeven nachten achtereen. Vervolgens ben ik een hele week vrij. Vijf nachtdiensten achtereen is voor mij perfect, maar zeven nachtdiensten zijn wel zwaar. De eerste nachtdiensten in een reeks van zeven zijn het makkelijkst voor mij en de vierde is het zwaarst. Een nachtdienst duurt bij ons 9 uur lang. In die tijd verzorg ik de bewoners, controleer ik de medicatie, maak ik een praatje en doe ik de toiletronde.

Hoe lang werk je al in nachtdiensten?
Sinds de geboorte van mijn eerste kind, 16 jaar geleden. Ik heb er toen bewust voor gekozen, zodat ik het beste kon zorgen voor mijn kinderen en het financieel het beste was. Mijn partner en ik moeten de zorg over de kinderen samen regelen, omdat de grootouders te ver weg wonen. In de tijd dat de kinderen klein waren, was het wel pittig. Na de nachtdienst bracht ik hen naar school en in de middag haalde ik ze weer op. Tussendoor waren dan mijn slaapmomenten. Soms voelde ik mij ook schuldig tegenover mijn kinderen omdat ik zo moe was. Nu is het makkelijker. De kinderen zijn zelfstandiger en ik kan tussen mijn nachtdiensten gewoon mijn rust pakken. Wel slaap ik nog steeds gebroken. Daar is mijn lijf aan gewend.

Hoe ziet je slaappatroon er uit?
Na de nachtdienst loop ik om 07:45h naar huis, wandel ik met de hond, lees ik de krant, eet ik en neem ik een douche. Ik probeer voor 10:00h op bed te liggen en tot 15:00h te slapen. Als ik niet kan slapen, zet ik een natuurprogramma op en dan val ik onmiddellijk in slaap. Gelukkig ben ik een makkelijke slaper! Ook vooraf aan mijn nachtdienst ga ik nog op bed liggen. Dit is meestal tussen 18:00h en 22:00h. Op die manier slaap ik niet minder dan mensen in dagdienst. De uren dat ik wakker ben in de middag, breng ik door met mijn gezinnetje. In de wisseling van de laatste nachtdienst naar een vrije dag slaap ik overdag korter, slechts drie uurtjes, zodat ik in de avond kan slapen en zo het normale slaappatroon snel terug krijg. De volgende dag ben ik dan nog wel moe en doe ik rustig aan.

Wat is je eetpatroon?
In de ochtend eet ik na de nachtdienst mijn hoofdmaaltijd. Meestal is dat vlees met groenten, soms ook pasta, brood of rijst. Dit is vaak nog over van het avondeten van mijn gezin, maar soms is het ook een magnetronmaaltijd. Overdag eet ik nadat ik heb geslapen een boterham en wat fruit. In de nacht zelf heb ik helemaal geen trek. Dan eet ik hooguit een soepje. Er is wel een keuken aanwezig waar wij ons eten kunnen opwarmen. Ik snoep ook niet en drink veel water. Koffie drink ik vooral omdat ik het lekker vindt. Meestal 1 koffie vóór en 1 koffie tijdens de nachtdienst (maar niet meer na 02:00h).

Hoe ga je om met vermoeidheid tijdens de nacht?
Meestal heb ik mijn dip rond 04:00h. Dan probeer ik actief bezig te blijven en zo kom ik over deze dip heen. Als enige aanwezige nachtzuster op mijn afdeling moet ik de hele nacht wakker zijn. Een pauze nemen is daarom niet mogelijk en een dutje doen al helemaal niet.

Zou jij je nachtdienstrooster willen inwisselen voor een ander rooster?
Nee! Ik ben een echt nachtmens en ben in de nacht op mijn best. Ik ben ook graag in mijn eentje in de nacht. Mijn lichaam is het gewend en mijn sociale leven is er op ingesteld. Ik heb ook nog geen lichamelijke klachten door het vele werken in de nacht. Je moet wél alles goed geregeld hebben. Mijn vrienden weten dat ze me niet moeten bellen. Tussen mijn nachtdiensten door pak ik mijn rust en heb ik eigenlijk geen sociaal leven. Alle afspraken plan ik in de weken dat ik vrij ben. Dan zit ik weer volledig in mijn rol als vriendin, huisvrouw en moeder.

foto-mira_nacht

Beste Mira, fijn om te horen dat je zo blij en tevreden bent met je ritme en dat je je zo goed hebt ingesteld op de onregelmatigheid. We wensen je het allerbeste toe voor de toekomst! Wij feliciteren je daarbij nogmaals van harte met je titel als NachtSTER van de maand september!

Met groeten,
Team Nacht van de Arbeid

Deel dit: