Nachtster van de maand oktober : Tineke van Poppel

“Je moet je niet als een mol gaan gedragen.” – Tineke

Iedere maand verkiezen wij een NachtSTER van de maand. Op deze manier willen wij extra aandacht besteden aan het nachtwerken. De NachtSTER van de maand Oktober is geworden: Tineke van Poppel. Tineke is bijna 56 jaar oud draait als verpleegkundige op de verlosafdeling nog steeds veel nachtdiensten, zo schreef haar dochter ons, die haar nomineerde. “Hoewel veel mensen van deze leeftijd het er zwaar mee hebben om nog nachtdiensten te doen, heeft mijn moeder er geen problemen mee. Sterker nog, voor collega’s staat ze altijd klaar om nog een extra nachtdienstje te draaien. Wanneer ik naar school ga kom ik haar net zo vrolijk ‘s ochtends weer tegen. Als student HBO-Verpleegkundige is ze een voorbeeld voor mij. Ze verdient het!” Tineke werkt in het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.

nacht_van_de_arbeid_2016

Hoe lang werk je al als verpleegkundige op de verlosafdeling en wat maakt dat je voor dit beroep hebt gekozen?

Ik werk al meer dan 30 jaar als verpleegkundige, en ongeveer 25 jaar op de verloskamers. Tijdens je opleiding kom je op allerlei afdelingen en toevallig kwam ik ook op de kraamafdeling. Na mijn diploma wilde ik meer uitdaging en dat is wat ik later op de verloskamers vond. Ik maak er geweldige dingen mee. Er is meer spanning en actie en het is ongelooflijk bijzonder dat je zo een mooi moment uit iemands leven mag meemaken.

Hoe lang werk je al in nachtdiensten en is het nu gemakkelijker dan vroeger?

Ik werk al meer dan 30 jaar in nachtdiensten en ik was 18 jaar toen ik voor het eerst in nachtdiensten ging werken. Heel spannend vond ik dat toen, want ik moest destijds meteen alleen op de afdeling werken en had de zorg over 25 patiënten! Nu mag dat niet zomaar meer, gelukkig. Toen ik pas was begonnen, draaide ik zelfs een week lang nachtdiensten. Dat was destijds gewoon en dat was best zwaar, zeker omdat je erg veel verantwoordelijkheden had. Je was helemaal alleen aan het werk en dat leverde extra veel stress op. Nu is het gemakkelijker. Nu is er altijd een arts aanwezig, en werk ik met nog twee andere verpleegkundigen. Verder, als je al meer dan 30 jaar nachtdiensten werkt, dan zit je daar in, dat hoort dan bij je. Ik zou ook niet anders willen, en zie er ook een aantal voordelen in. Zo ben je overdag en doordeweeks lekker vrij en is het rustiger als je naar de winkels moet.

Jouw dochter gaf aan dat je ook in de ochtenden, na je nachtdiensten, zo goed gestemd bent. Waar krijg jij energie van?

Energie krijg ik van een leuke bevalling en tevreden en blije patiënten. Ik vind het heerlijk als ik thuis kom en naar m’n bed mag terwijl andere mensen opstaan en moeten gaan werken. Ik ben soms heel moe na een dienst, maar misschien niet heel veel anders dan als je overdag hetzelfde werk zou doen. Mijn vermoeidheid is heel wisselend en afhankelijk van wat er in de dienst gebeurd is.

Wat is volgens jou de reden dat jij veel minder moeite hebt met de nachtdiensten dan jouw collega’s? Wat is jouw ‘geheim’?

Ik werk ongeveer 3 à 4 nachtdiensten in de maand en deze diensten werk ik gewoonlijk achter elkaar. Het duurt even om in je nieuwe ritme komen, maar als je eenmaal op het werk bent, is het geen probleem. Verder vind ik het heerlijk om ‘s nachts te werken. Overdag is er veel meer onrust op de afdeling: artsen, visites en personeel. Werken in de nacht geeft veel meer rust. Dit is de laatste 25 jaar mijn rooster. Het is ook een erg leuk vak, ik werk nog steeds met erg veel plezier.

Heb je ook wel eens moeilijkere nachtdiensten/dagen erna? Wat is daar meestal de oorzaak van?

Het ligt er aan wat ik meemaak in de nacht. Soms gaan dingen niet goed en dat houdt me wel eens wakker. Naarmate je ouder wordt, slaap je daarnaast wat slechter. Ik ben tegenwoordig vaker wakker dan vroeger. Hierdoor voel ik me minder goed uitgeslapen.

Hoe herstel jij het best?

Door te slapen en door ook op tijd op te staan en gelijk mijn gewone ritme te hervatten.

Omdat je nachtdiensten loopt, en jouw dierbaren niet, zie je elkaar niet op de meest gangbare tijden. Hoe ga je hiermee om? En jouw gezin?

Mijn kinderen zijn er mee opgegroeid en wisten het niet beter. Hier hebben we nooit problemen mee gehad. Mijn man is er ook aan gewend, maar hij vindt het nooit gezellig als ik nachtdiensten heb. Hij moet dan alleen naar bed en overdag slaap ik. Hij heeft er dus ietsje meer last van.

Is er verder nog iets wat je te binnen schiet, iets dat je anderen graag mee zou willen geven?

Het is belangrijk om je gewone leven door te laten gaan. Je moet je niet als een mol gaan gedragen. Zo ga ik met regelmaat sporten, ook al heb ik er soms geen zin in, maar alles moet doorgaan, ook de sociale contacten. Dan voel je je ook fitter.

Deel dit: