nachtwerknemer nachtster wout

Nachtster van de maand november : Wout van Hal

“Het is van groot belang dat je wel met 1 been buiten de nachtdienstkring blijft staan.” – Wout

“Ondanks die vele jaren, is Wout altijd enthousiast bij veranderingen en zal medewerkers pogen te motiveren en enthousiasmeren. In wat voor situatie ook, je kan altijd op Wout bouwen. Hij is de rust zelf en zal je altijd goede adviezen geven. Hij komt altijd goed gemutst op het werk en heeft geweldige humor, kortom een top- collega. Niet alleen voor de medewerkers, maar ook cliënten voelen zich veilig en op hun gemak bij hem. Na zoveel jaren, willen we hem eens in het zonnetje zetten. Niet alleen ik, maar het team van de nachtzorg, willen hem nomineren,” schreef zijn collega Willemien van Riel aan ons.

Wout van Hal is 59 jaar oud, hij is getrouwd, heeft vier kinderen en hij is bijna 43 jaar in dienst bij Stichting Prisma, een gehandicaptenzorg organisatie. Hij werkt als begeleider (niveau 5) exclusief in de nachtzorg, al 29 jaar. Wout neemt de taken en verantwoordelijkheden die de praktijkverpleegkundigen overdag hebben over, en hij adviseert indien nodig de medewerkers op de buitenlocaties op gebied van medicatie, noodmedicatie en een afwijkende BLS bij diabetici. Een hele uitdagende functie heeft, die hij met enorm veel plezier nog steeds succesvol vervult. Hier werken 6 medewerkers op het oude instellingsterrein in de directe nachtzorg voor 240 cliënten (door middel van domotica). Denk hierbij aan incontinentie, gedragsproblemen en een hospice.

Beste Wout, hoe vaak per maand werk je in nachtdiensten en hoe ervaar je dit?

Per maand werk ik meestal 1 serie van 6, en 1 serie van 7 nachten (van 22.00h – 07.15h). Overdag neem ik de tijd voor overleg en scholing en ben ook lid van de OR. Hiermee werk ik dan ongeveer fulltime. Ik heb dus ook twee keer per 4 weken een lange serie vrij, wat een groot voordeel is van mijn baan in de nachtdienst. De laatste jaren heb ik wat meer problemen met het omschakelen door mijn diensten. Slapen in de periodes dat ik vrij ben, vind ik nu veel moeilijker na mijn nachtdiensten. Ik heb nu ook veel meer slaap nodig, iets waar ik gedisciplineerd op moet letten.

Hoe lukt het jou om de nachtdiensten gezond en goed gehumeurd door te komen?

Wat heel erg van belang is dat je niet alleen maar in nachtdiensten werkt, maar ook overdag wat werk gerelateerde activiteiten blijft doen. Anders blijf je steeds in hetzelfde kringetje en dan heb je je collega’s op den duur ook niet veel meer te vertellen. De noodzaak om elkaar aan te spreken zal dan mogelijk minder gevoeld worden. Naast bevlogen hobby’s werk ik voor de ondernemingsraad, wat een belangrijke factor is in hoe ik mij voel. Ik blijf breed kijken en zie de nachtzorg als een belangrijk onderdeel in het grote geheel. Het hebben van een leuk team van collega’s met welke je kunt lachen, liefde voor het vak, goed werk leveren, een breed zorgpakket hebben en hetgeen je terug krijgt van cliënten zijn een enorme motivatie.

2016-10-31-photo-00000057Heb je het ook wel eens lastig gedurende een nachtdienst? Waar ligt dat dan aan?

Het is bijna te voorspellen dat ik tussen 4 en 5 uur in de nacht een soort dipje ervaar. Dan zorg ik dat ik even naar buiten ga om een stukje te wandelen. Ik moet dan actief blijven en extra energie krijgen. De eerste twee nachten zijn wel het moeilijkst, maar de omschakeling naar het ‘gewone ritme’ is vaak lastiger.

Is er iets dat jouw werkgever doet om de medewerkers te helpen in het beter omgaan met nachtdiensten?

Mijn werkgever doet verschillende dingen om het werk en ook nachtdienstwerk te vergemakkelijken. Naast de hardware van een complete koffieautomaat en Cup-a-Soup zijn er veel ontwikkelingen. In scholing en deskundigheidsbevordering wordt flink geïnvesteerd. Dan heb ik verder nog het geluk dat ik nog van een 55+ regeling profiteer, waardoor ik ongeveer 160 uren extra vrij heb per jaar. Om mijzelf verder voor te lichten over het gezond werken in de nacht, bezoek ik symposia over dit thema. De opgedane kennis deel ik met collega’s.

Stichting Time Design doet onderzoek naar duurzame inzetbaarheid en we hebben met name gekeken naar de verschillen tussen mensen die regelmatig en onregelmatig werken. Daaruit kwam naar voren dat het toch best risicovol is om onregelmatige diensten te werken. Zo is er onder andere meer kans op burn-out, hebben onregelmatige werkers meer slaapproblemen en een slechtere werk-privé balans. Herken je daar zelf iets van? Wat vind je zelf van deze resultaten?

Ik ben wel bekend met deze problemen. Overgewicht zie ik om mij heen wel, maar dit zijn de personen die heel weinig aan beweging doen. De werk-privé balans is inderdaad lastig te bewaken, maar ik wil niet te veel dingen doen als ik nachtdienst heb. In de vrije weken compenseer ik mijn sociale leven.

Deel dit: