Een nachtdienst bij het technofeest Awakenings

Door Jetty Huberts, Planner bij Déhora Consultancy Group

“In het kader van Nacht van de Arbeid 2015 wilde ik zelf eens meelopen met nachtwerkers om te ervaren hoe het is om in de nacht te werken. Dan wel graag met een organisatie waar ik affiniteit mee heb en waarbij het voor mij, als ochtendmens pur sang, niet moeilijk is om wakker te blijven. Zo heb ik de organisator, Natasja Veenboer van evenementenbureau Monumental Productions BV, benaderd met de vraag of ik een nacht met haar mee mocht kijken tijdens een van de Awakenings-feesten tijdens Pasen. Paaszondag stond ik dan ook om 21.45 uur klaar om van start te gaan met eerst een paar uur flyers uitdelen aan de bezoekers van Awakenings. Vervolgens heeft Natasja me voorgesteld aan een aantal nachtwerkers die ik gesproken heb over de ervaringen met nachtwerk.”

Awakenings
Op 30 maart 1997 vond de eerste editie van Awakenings plaats in de Gashouder van de Westergasfabriek, naast het Westerpark in Amsterdam. Doordat Awakenings plaatvond rond Pasen en de organisator, Rocco Veenboer, niet precies wist wat het Paasfeest inhield, is de naam Awakenings gerelateerd aan de wederopstanding van Jezus.
Awakenings is de verzamelnaam van technofeesten die worden georganiseerd door het evenementenbureau Monumental Productions BV en is inmiddels een grote naam binnen de technoscene.

De voorbereiding op de nacht
“Ik ben geen uitslaper en was zondagochtend dan ook vroeg uit de veren. Naar de sportschool gegaan en overdag genoten van het heerlijke weer. Van voorslapen was dan ook geen sprake. Ik weet van mezelf dat ik overdag ook geen slaap kan pakken. Een nachtje doorhalen moet me wel lukken.”

De medewerkers van Awakenings
“Tijdens het flyeren sta ik bij de ingang timetables uit te delen aan de binnenkomende bezoekers. Ik sta achter de beveiliging die met 46 man sterk voor de vierde nacht op rij de bezoekers controleert op drugs en wapenbezit en zorgen voor de algemene veiligheid van de bezoekers. Ik hoor geluiden dat ze moe zijn, zie ook wat vermoeide gezichten. Ik vraag een van de beveiligers hoe het met ze gaat na 4 nachten werken. Hij vertelt me dat hij wel moe is. Aan de ene kant is hij blij dat het erop zit, maar aan de andere kant vindt hij het ook jammer. De beveiligers van ‘t Kollektief werken al jaren tijdens Awakenings. Ze werken 12-13 uur per nacht. De meesten hebben een baan ernaast en werken vanaf dinsdag weer overdag. Hij vertelt me dat er collega’s zijn die last hebben van maag en darmen na zo’n reeks met nachten. Het is lastig om je eetpatroon erop aan te passen. De beveiliger die ik spreek vertelt bewust een lichte maaltijd te eten, zoals rijst met kip, maar anderen hebben moeite met eten tijdens de nacht. De teamleidster die ook iedere nacht aanwezig is, zorgt ervoor dat iedereen zijn rust op tijd pakt en dat iedereen voldoende drinkt. Voldoende drinken is belangrijk, zegt de beveiliger. Zeker wanneer het warm is in de Gashouder.”

“Later spreek ik de teamleidster van de beveiligers van ‘t Kollektief. Ik zeg haar dat ze er nog erg fris uitziet. ‘Dat komt door de make-up’, lacht ze. Het werken tijdens de nachten is zwaar en het is moeilijk om je 8 uur slaap te pakken overdag. Je kunt het vergelijken met een jetlag. Maar het geeft ook zoveel voldoening en we vinden het allemaal zo leuk om tijdens Awakenings te werken. We zijn een grote familie van elkaar en doen dit al jaren met veel plezier. Het moeilijkste is de omschakeling naar een dagritme. Ik vraag haar hoe het zit met de rust die de medewerkers tussendoor pakken en of ze op de hoogte is van de regels omtrent de Arbeidstijdenwet. Ja, ze weet wel van de regels, maar in de praktijk werkt dit niet altijd zo. De beveiligers nemen pauze wanneer dit uitkomt. De een zit 15 minuten en de ander 45 minuten. Dit kunnen ze zelf een beetje bepalen. Dit hangt ook af van de drukte.”

“Rond 01.00 uur zijn alle flyers al uitgedeeld en neemt Natasja me mee naar een ruimte waar 2 fotografen van Photo Company de gemaakte foto’s aan het bewerken zijn om meteen online te kunnen zetten. Ook zij zijn aan de vierde nacht bezig. Ze zijn moe, het wordt lastiger om je te concentreren. Ze fotograferen al 10 jaar voor Awakenings. Ze vertellen me dat het fotograferen tijdens de nacht veel uitdagender is dan een festival overdag. Dit door de speciale effecten met de lasers, vuurwerk en het licht. Ik vraag me af hoe dit werk te combineren is met hun sociale leven. Ons sociale leven speelt zich voornamelijk hier af, vertellen ze me. Wederom wordt verwezen naar het grote familiegevoel.”

“Ik spreek twee medewerkers van de EHBO-post die met 5 á 6 EHBO’ers eventuele medische hulp verlenen aan de bezoekers. De EHBO’ers werken voor Events Medical Services (EMS). De dame die ik spreek vertelt dat de medewerkers die via EMS tijdens de nacht werken er zelf voor gekozen hebben. Bij EMS kunnen de medewerkers zich via extranet zelf inschrijven op openstaande diensten. Wanneer je dus kiest voor nachtdiensten heb je die keuze zelf gemaakt. Je wordt vanuit EMS niet verplicht om nachtdiensten te werken. Hierdoor is de beleving van nachtdiensten heel anders. Neemt niet weg dat het zwaar kan zijn. Zeker op momenten dat het rustig is op de EHBO-post duurt zo’n nacht heel lang. Aan het eind van de nacht moeten ze ook nog van Amsterdam naar Uden rijden, een pittige rit na zo’n lange nacht.”

“Als laatste spreek ik een toiletjuffrouw die ook al voor de vierde nacht op rij aan het werk is bij Awakenings. Met veel enthousiasme vertelt ze over haar werk. Ze doet dit met ontzettend veel plezier, haar Awakenings-kinderen noemt ze de bezoekers. Op straat wordt ze zelfs herkend en nageroepen door mensen die haar hebben ontmoet op Awakenings. Ja, het is best pittig om van die lange nachten te werken, maar zodra ze aan het werk is gaat de knop om. Het is belangrijk dat je thuis duidelijke afspraken maakt. Zo hebben haar kinderen haar lekker laten slapen gedurende de dag, zodat ze voldoende rust kan pakken. Wanneer ze thuiskomt na zo’n lange nacht eet ze wat het thuisfront de avond ervoor heeft gegeten en gaat naar bed. Over het algemeen eet ze een stuk minder dan tijdens nachtdiensten. Ter voorbereiding op zo’n reeks nachten gaat ze de nacht van tevoren alvast zo laat mogelijk naar bed om te wennen aan een ander ritme. Als tip geeft ze mee dat je gewoon moet ervaren hoe het is om ’s nachts te werken en vooral naar je lichaam moet luisteren. Iedere persoon reageert anders op het werken tijdens nachtdiensten.”

“Naast de personen die ik heb gesproken tijdens de nacht zijn er nog medewerkers die de tickets scannen, barmedewerkers, mensen die munten verkopen, schoonmakers, traffic support, 30 man in de techniek, enz. Ruim 100 mensen zorgen er in de Gashouder voor dat het ieder jaar weer het mooiste technofeest van het jaar wordt.”

“Na de nachtdienst Rond 6.30 uur lag ik in bed en om 9.30 uur was ik weer wakker. Ik kan simpelweg niet slapen overdag, hoe moe ook. Ik heb bewust erg gezond gegeten overdag, maar door te weinig slaap vraagt mijn lichaam om meer energie, dus zin in ongezond eten. Zondag lig ik om 21.00 uur in bed. Om 04.00 uur word ik wakker en dommel ik tot 07.00 uur af en toe een beetje in slaap. Op dinsdag ben ik moe. Het gevoel alsof ik een jetlag heb, zoals de nachtwerkers ook al aangaven. Het is toch anders dan een nachtje stappen.”

“Respect heb ik, heel veel respect, voor die mensen die in de nacht werken. Ik weet nu ook dat ik er niet geschikt voor ben. Bedankt, Awakenings, voor het kijkje achter de schermen. Volgend jaar Pasen sta ik er weer, maar dan als bezoeker.”

Awakenings-Nachtvandearbeid-2015-binnen

Deel dit: